När julen är över...

 
 
 
Julen i all ära och all glädje den medför! Men när det tar slut... Det är bara någon timme sedan de vi firade jul med åkte och redan sitter jag och suckar. Julen är härlig och även om man är trött och sitter och gäspar är det okej. Det går bra när man har folk runt omkring sig, då tänker man inte på det tråkiga vädret eller att man inte har något att göra, men när de åker... Usch! Trots att det är torsdag känns söndagsångesten värre än någonsin!
Att ha jullov är självklart skönt och välbehövligt, men ack så tråkigt!Jag är ofta trött och har inget att göra. Förmiddagen såsar sig fram och vid 13-16 tiden kanske jag hittar på något att göra. Då är det ju ändå nästan försent. Det blir mörkt ute och nu är det dessutom ingen snö. Tiden på dygnet när solen har gått ner, men det är långt kvar till kvällen är hemsk! Sååå långtråkig. Det är kväll men inte riktigt kväll, det är dag men ändå inte riktigt dag. Mörkret suger verkligen ur all min inspiration och kreativitet.. Och om jag hittar på något att göra nu så har jag inget att göra sen.. Då får det bli en film på kvällen och nästa förmiddag blir minst lika seg som dagens och så rullar det på..
 
Jag känner mig som en bild där man inte riktigt vet vart man ska lägga fokus. Det blir en bild som fortsätter i all oändlighet, men samtidigt är väldigt platt. Eller så känns det som att jag ser ut genom ett fönster och det enda jag ser är grått, grått och åter grått..
Hur känner du? Några idéer på något att göra? :-)
Guud vad positiv jag känner mig... Borde ta mig i kragen och hitta på något att göra.. Suck! ;-)

24:e dec En riktigt god jul!



Med ljusen tända och Kalle Anka på tv:n önskar jag nu er alla en riktigt god jul!
Hoppas min julkalender har varit okej iallafall. Jag vet att den inte varit den bästa, men några bra tips har jag allt delat med mig av. Dagens tips är att du ska njuta! Njut av julen och gemenskapen! 
God jul!! :-)

23:e dec En jul utan snö??









Bilder från förra året i december. Mysigt med snö!! Lite snö såhär till jul hade inte alls varit fel nu. Julkänslan är fortfarande anmäld försvunnen och den uteblivna snön är misstänkt för kidnappning ;-) Snälla låt det snöa!! Önska kan man ju alltid.. Inte ens julmusiken ger mig lite julkänsla. Man kan ju hoppas på bättring, för imorgon är det ju julafton!
Idag skulle jag behöva ett tips, oftast är det ju jag som ger tips men nu behöver jag ett!! Hur sjutton ska jag få julkänsla??!

22:a dec Dan före dan före doppardan :-)



Gud vilken mysig dag! :-) Idag har jag klätt julgranen. Har ni klätt någon julgran? Vad brukar ni ha i granen? Hemma körde vi på med så mycket pynt det bara gick! Man ser knappt granen ;-)

21:a dec Charmigt julpyssel :-)

När jag beskär printade bilder blir det ju en liten remsa över. Dessa remsor har jag sparat och tänkte använda till något kul någon gång. Som sagt pysslade jag lite igår och gjorde då fina julgranskulor med hjälp av dessa remsor.
Jag har tagit bilder på hur jag gjorde ifall du vill göra något kreativt till julen :-)
 
Börja med att ta fram pappersremsor, tråd av något slag och en nål.
 
Klipp en bit tråd, du behöver en ganska lång bit, trä på nålen och gör en knut på trådens ände. Trä nu på pappersremsor, tänk på att ha framsidan av papperet riktat nedåt mot knuten så att du får framsidan utåt från julgranskulan. Gör sedan en till knut tätt intill remsorna, så tätt det bara går!
 
Gör sedan en knut en bit upp. Detta kommer då bli kulans längd. Trä sedan på remsorna igen, börja med den du gjorde sist.
 
Nu gör du en till knut tätt intill remsorna för att sedan göra en ögla kulan kan hänga i. Sprid ut remsorna över hela kulan och  ->  Den är klar! :-)
 
Jag gjorde några stycken igår ;-) Man behöver inte bara använda överblivna remsor från foton, man kan även använda det som blev över av julpapperet eller paketsnöret! Ett som är säkert är iallafall att ingen julgranskula blir den andra lik ;-)
 

20:e dec En dag försent, men goda kolor blev det!

 
Mitt naiva lill jag trodde att jag skulle hinna blogga varje dag i 24 dagar... Hahaha säger jag bara! Såklart det inte gick... Typiskt också!! Men okej, jag måste få förklara varför jag missade gårdagen ;-)
Dagen rullade på och jag hade kul, tänkte att "ikväll ska jag blogga om julgodis". Jag började göra julgodis (i detta fall citronkola) på kvällen, kokade kolan och hällde upp smeten i en form och väntade. Det jag inte tänkte på då var att det tar tid för en kola att svalna. Jag började pyssla och fota lite och vips var det ett nytt dygn.
Jag missade lucka 20! Jag hann inte skära upp kolan och fota den innan det var försent. När jag väl pysslat färdigt var jag så trött att jag helt enkelt inte orkade blogga om kolan... Hm.. Bättre sent än aldrig! För här kommer receptet på den himelskt goda kolan!
 
Recept ur kokboken "Julgodis för små och stora sockerbagare" av Johanna Westman.
 
Citronkola-En frisk kola med tydlig citronsmak. (ca 50 kolor)
 
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner (jag gjorde en halv sats och använde skalet från en halv citron)
 
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
 
Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov.
 
Tillsätt citronskal och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.
 
Man kan även prova att byta ut citronskalet till skalet från tre limefrukter.

19:e dec När det inte blir som man tänkt...



Ibland blir saker inte riktigt som man tänkt, ungefär som mina blogginlägg de senaste dagarna... Men,men, man får göra det bästa av situationen och idag gör det att det får bli ytterligare ett träningsinlägg. Med 5 dagar kvar till julafton tog jag mig tiden att springa en extra sväng. Imorgon får man jullov och godisråtta som jag är kommer det nog firas med extra mycket godis ;-) Tur då att jag hann träna lite :-)

18:e dec Julmat

Vi fick julbord i skolan idag och då kom jag att tänka på det här med julmaten man ska göra själv i jul. Om man inte har börjat planera vad man ska handla och göra, kanske det är dags. Själv överlåter jag det till mamma och pappa ;-)

17:e dec Julkortskris...

 
Har du inte skickat julkort än? Typiskt! Igår var det sista dagen att skicka julkort med julfrimärken för att de skulle komma fram i tid... Men det finns en chans, efter 16:e december kan du frankera med brevporto för 1:aklassbrev, 6 kronor och posta senast den 20:e december för utdelning före jul. Alltså, det är inte helt kört än :-)
 

16:e dec Sträck på dig!

 
Träningsvärk idag? Jag känner av lite i armarna, körde på som sjutton med hantlarna igår. Det är bara såå skönt när musklerna är så trötta att armarna darrar... ;-)
 
Jag berättade ju att det skulle handla om träning även idag och här kommer dagens tips. Om man har ett mål och vill nå det, eller bara har lust att träna, kan du ta dig tid till det idag. Träning behöver inte bara handla om att ta en löptur eller träna styrka, varför inte ta hand om musklerna och stretcha ordentligt? Efter att ha tränat hårt tycker jag det är skönt att stretcha ordentligt. Vissa stretchar bara en snabbis, max fem minuter, jag stretchar 20 min som minst, helst 45 min. Träning handlar om så mycket mer än att bara anstränga kroppen, man måste komma ihåg att ta hand om kroppen före, under, efter och mellan träningstillfällena. Sträck på rygg och nacke och stretcha benen, armarna eller något annat :-)

15:e dec Träning innan jul :-)

 
Nu har jag nya broddar och det funkade alldeles utmärkt att springa på dem! Jag tänkte att det är ju snart jul och då lagas och äts det så mycket god mat och gott godis ;-) Kanske man ska ta chansen att träna lite extra nu innan jul, det brukar inte finnas så mycket tid åt träning kring julen...
Jag satte ju ett mål den första december, att springa/åka skidor en total distans på 90km (ett Vasalopp). Satte du något mål eller har du något du vill uppfylla? Det skulle vara kul att veta :-)
Om du inte hann träna idag får du en ny chans imorgon, för morgondagens "lucka" handlar också om träning.

14:e dec Något eget är minst lika fint som något köpt :-)



Idag har jag varit och handlat julklappar:-) Typiskt nog hade jag glömt plånboken hemma och fick lov att ringa efter mamma när jag skulle betala, men så kan det gå ;-)

Apropå julklappar. Alla julklappar man ger bort behöver inte kosta pengar!! Det kan vara minst lika roligt att få något man gjort själv, om inte till och med charmigare än något köpt:-) Använd det sista av kreativiteten en härlig lördag som denna och gör något eget! Måla en tavla eller skriv en dikt. Det är tanken som räknas! Komihåg det :-)

13:e En vacker bild





Idag är det Lucia och varför inte ta en vacker bild idag? Kanske på en Stjärngosse eller tomte? ;-) I varje fall används det mycket ljus idag och varför inte ta vara på det och ta en magisk bild? :-)

12:e dec Vägen mot målet...



Väljer att genom denna vackra bild visa vad jag tycker vi gör idag ;-) Igår skulle vi ta det lugnt och det gjorde jag på ett fik. En god kopp varm choklad med fina vänner och planerande av några spännande saker! :-) Men som jag sa, idag blir det hårdträning och det är där bilden kommer in... Att äntligen vara helt frisk och kunna träna är bara sååå skönt!! Blir nog en härlig springtur i snöslasket och sedan lite styrketräning. Det är helt hopplöst när man är sjuk och inte kan träna. Då är det bara att ta hand om sig så att man blir frisk. Ett annat sätt att hålla sig frisk är ju att just träna.
Okej... Mycket tråkigt, men viktigt, snack här.. Det kommer intressantare inlägg med bättre bilder snart!

11:e dec En chans till vila



Tänd ett ljus och njut!! Idag kan du ge dig själv en avslappnande paus. Kanske en kopp varm choklad? :-) Själv sticker jag på ett slags möte en stund för att kunna slappa senare idag. Ta chansen att slappa, för imorgon blir det hårdträning för hela slanten! ;-) Ta hand om dig nu.

10:e dec Kalle-Anka och dina vänner ;-)



Nu är det prick två veckor kvar till jul. Har du bestämt vad du ska göra? Kanske dags att boka in något med vänner och familj?
Det bästa sättet att fira jul på enligt mig är med nära och kära. Det är mycket roligare att sitta i soffan och glo på Kalle-Anka tillsammans med någon än att göra det själv! :-)

9:e dec Kämpa mot mörkret ;-)

Detta eviga mörker gör mig galen!! Efter en helg som var fylld av nervositet och dans och en halvjobbig dag idag med svenskaredovisning kanske man borde ta sig tid att uppfylla sitt "vintermål". :-) Blir nog en springtur eller lite styrketräning för min del, kanske jag orkar med mörkret en stund till :-)

8:e dec Andra advent

 
Idag, andra advent tänder vi det andra ljuset och firar med pepparkakor och glögg :-) Själv dansar jag idag igen, men sedan blir det adventsmys för mig med.
 

7:e dec Ta chansen när du har den!

 
Att ge sig själv chansen att tro på sig själv och göra något med livet är nog det bästa man kan göra för sig själv. Idag "öppnar vi lucka 7" och jag vill då dela med mig av något väldigt viktigt.
 
Jag har dansat i fyra år nu, men det var först för kanske två år sedan jag började "leva och andas dans". Jag har fått den otroliga möjligheten att få träffa fina människor som visat en danskultur jag bara kunde drömma om. Detta hände på ett ställe och nu denna termin började jag dansa på ett annat ställe när det inte gick att dansa på det förra längre. Komplicerat, men jag hoppas ni fattar. Det "nya" stället har inte samma känsla och "kultur" som det förra och det har gjort att jag "tappat min kärlek" till dansen. Jag börjar glömma hur det ska kännas och emellanåt vill jag nästan bara ge upp, men det ska jag inte. På något sätt ska jag få tillbaka dansglädjen! ♥
 
Till våren, alltså nästa termin, kommer jag kanske satsa på något eget. Jag kanske har barnklasser eller får ihop något själv, eller jag kanske till och med fortsätter där jag dansar nu. Vi får helt enkelt se, men jag tänker ta chansen. Jag går bara i nian en gång, nu vet jag iallafall på ett ungefär hur det kommer se ut med skolan. När jag börjar gymnasiet kanske skolan tar upp en ännu större del av mitt liv och att starta dans på egen hand kanske inte kommer fungera. Samtidigt vill jag starta företag och utveckla min fotografering.
Man ska ta chansen när man har den och har möjlighet att ta den. Idag ställer jag mig på scenen och dansar, avslutar denna termin så får vi se vad jag gör nästa. Jag ser iallafall fram emot den :-)

6:e dec "Adventsklappen" ;-)

 
En härlig fredag som denna kan det ju vara kul att göra något för någon annan. Det är ju trots allt det julen handlar om, vara rädda om varandra och ta hand om varandra. Varför inte skicka en "adventsklapp" till någon vän? Som en härlig försmak på julen :-)

5:e dec Sikte mot mål! :-)

 
I söndags satte kanske även du ett mål, det gjorde iallafall jag och idag ska jag ta mig tid att träna för att senare kunna upfylla målet. Det blir tyvärr ingen längdskidåkning, men lite dans för att komma igång efter förkylningarna... Fast jag lyckades faktiskt springa en sväng i tisdags :-)

4:e dec En god gärning :-)

 
Idag är mitt tips från "julkalendern" att göra en god gärning. Varför inte hjälpa syskonet med läxorna eller ta och plocka bort disken fast det kanske inte är "din tur" ;-)
Hjälpa till med något extra kanske. Själv släpade jag fram porslin för att kunna ta bilden, men plockade också bort det sen ;-)

När kameran handlöst faller till golvet...

 
Tänk paniken som uppstår när kameran faller handlöst rakt ner i golvet. Ikväll upptäckte jag att mitt kamerastativ var trasigt. När jag stog och försökte ta självporträtt skulle jag bara rätta till stativet lite och kameran trillar ner i golvet. Det var inte så att jag satt fast den dåligt, för fast satt den, hela fastsättningsanordningen föll ner i golvet. Jag bara svor och kastade mig efter kameran. Den är i nuläget inte trasig och fungerar fortfarande. Det blev inget mer fotande med kameran ikväll... Tur att man kan fota med mobilen :-)
 
 

3:e dec Kram!!

 
Idag är det tredje december, vad händer då? Jo, idag tycker jag att vi ska ta hand om varandra och vara generösa med kramar. Häromdagen kände jag vad längesedan det var någon som höll en hand på min rygg eller kramade mig som inte var någon ur familjen. En konstig känsla av en slags desperation, desperat på kärlek och närhet av andra människor än familjen. Det kan verkligen behövas ibland, därför ska vi ge varandra närhet och kärlek idag. En vänlig klapp på axeln av en vän eller en kram dör man inte av. Vi ska ta hand om varandra, det är dagens tips ;-) Kram!
 

2:a dec. Julklappsfix :-)




Andra "luckan" i denna julkalender. Kanske blir det lite stressigt med alla klappar som ska fixas till jul. Varför inte börja nu, så slipper man en del av stressen? Själv började jag fixa julklappar för några veckor sedan :-) Jag bara älskar att pilla med små paket! ;-)

Första advent och julkalendern börjar! :-)

 
 
Ljusstakarna är på plats i fönstret, det är första advent och julmusiken spelas. :-) Jag satt och funderade en stund över hur jag skulle göra. Många har en julkalender på bloggen, där kan man kanske vinna saker eller se på bilder och videos. Vad ska jag då göra? Ska jag överhuvudtaget ha en julkalender? Kommer det att funka när jag inte alltid bloggar varje dag i vanliga fall? ;-) Ja, jag tror faktiskt det. Jag ska ha en julkalender, men inte tävla ut något och inte lägga ut filmklipp, men jag ska defenitivt blogga varje dag ;-). I min kalender får du tips och råd om vad du kan göra. Kanske julklappstips och kanske tips om hur du kan pynta din gran eller göra något snällt för någon en dag. Vi börjar idag :-)
 
Idag ska du sätta ett mål för vintern om du inte redan har gjort det. Vintern för mig är en ganska stillasittande årstid och jag brukar inte ha så mycket inspiration till att träna, därför ska jag sätta ett mål. Varför inte prova på längdskidor? Kanske försöka åka totalt ett helt Vasalopp under vintern? Om jag räknar alla kilometer jag springer och åker skidor under vintern kanske det kan bli ett Vasalopp? Jag sprang ju totalt längre i somras, så det borde gå. Det är bara förkylningar och kylan som kan sätta stopp för det.
Sätt ett mål du också, det kan handla om träning, men också om att lära sig ett nytt språk :-) Ja, varför inte? Lycka till!